Mediterrán Apartman


A tartalomhoz

Trebinje

Látnivalók


Trebinje


Kövess minket a
Facebookon!Még több fotó,
további információk
friss hírek!


English


DeutschElérhetőség:

Telefon:
+387 669 52 085

* * * * *

E-mail:

mediterranapartman70
@gmail.com


* * * * *


Skype:
zina0108

Partner felvételkor kérem jelezze, hogy apartman foglalás ügyben keres!


* * * * *

Tebinje


A várost mintegy kettészeli a kristálytiszta vízű Trebisnica folyó. A Trebisnica 30 km-rel északra, Bileca városa mellett ered és 3 helyen folyik az Adriába / Dubrovnik, Cavtat és a Hutoro Blato tó /, de a helyi legendák szerint ez a folyónak csak kb. 60 %-át teszi ki, a többi valahol eltűnik. Állítólag többször megszínezték a vízét, de csak a fenn említett 3 kifolyását találták meg.
A városban két híd ível át a Trebisnicán, mintegy közrefogva az Óvárost. A várost elkerülő, Mostar felöli úton is van egy híd, de erről most itt nem tennék több említést.
.
.

Az Óvárostól mintegy 5-600 méterre található a páratlan szépségű Arslanagic híd, mely a XVI. században épült és sikeresen, épségben átvészelte az évszázadok pusztító háborúit.
A híd külön érdekessége, hogy ma már nem az eredeti helyén látható!
A város felett északra / Lastva /, a 60-as években vízi erőművet kezdtek el építeni, ezért a hídat köveire szedték szét, minden egyes kövét megszámozva, feliratozva átszállították a mai helyére.
Ez a híd az egyik legvonzóbb oszmán-kori híd Bosznia-Hercegovinában! Csodálatosak a két nagy és két kisebb félkörívből álló boltívei, fényesre koptatott kövei! Igazi különleges csemege, mely egy romantikus sétával könnyen megközelíthető az új sétányon!
.

A híd megcsodálása után sétáljunk vissza az Óvárosba, a hatalmas platánokkal árnyalt piactérre.

Igyunk meg egy finom kávét valamelyik kávézóban és figyeljük az embereket!
Mindenki kedves, mindenki ráér beszélgetni, egy kedves szót váltani a barátaival, ismerőseivel!

A kávézás örömeinek itt a nap BÁRMELY szakában képesek hódolni és az nem csak a felfrissülést jelenti Nekik, hanem az emberi kapcsolatok ápolását.


A piacra visszatérve, minden délelőtt találunk árusokat, de természetesen a péntek és szombat az igazán erős piac nap! Ilyenkor a Trebinje környékéről is feljönnek a kis nénikék, bácsikák árusítani a portékáikat.

Ücsörögnek a kis asztaluk mellett és ki szárított gyógynövényeket, ki kézzel készített kapákat, ásókat tesz ki az asztalára és várja a vevőket.

Azok pedig jönnek is, még a szomszédos Horvátországból és Montenegroból is, hiszen itt megtalálják még ezeket a máshol már elfelejtett portékákat.

Az árak pedig jelentősen kedvezőbbek mint a két említett országban! Sajtok, különböző érettségű állapotban, báránybőrbe bújtatva kaphatók, mely speciálisan szigetel, megóvja a hőtől, a naptól.

Sajtot pédául itt a piacon 6 márka körül lehet venni, ami 3 euronak felel meg, míg Montenegroban, Kotorban a piacon ugyanekkora méretű sajtot 30 ( ! ) euroért lehet megvenni!!!

Mindenképpen érdemes itt vásárolni finomabbnál-finomabb és nem "uniosított egyenméretű" gyümölcsöt vagy zöldségfélt is!
.

A parkban található még az itt jelenlévő 3 fő vallás / pravoszláv, katolikus és muszlim / templomai is,
egyedülálló közelségben, kb. 2-300 méterre geymástól

Hasonló csak Sarajevoban van.

Trebinjében a lakosság kb. 80 %-a pravoszláv, 15 % katolikus, 5 % muszlim.
.Az oldalon közzétett fotók saját készítésűek és képszerkesztővel nem manipuláltak.
A fotók bárminemű másolásuk, terjszesztésük KIZÁRÓLAG a weboldal tulajdonosának beleegyezésével lehetséges.
MINDEN JOG FENTTARTVA!Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe