Mediterrán Apartman


A tartalomhoz

Info


Info


Kövess minket a
Facebookon!Még több fotó,
további információk
friss hírek!


English


DeutschElérhetőség:

Telefon:
+387 669 52 085

* * * * *

E-mail:

mediterranapartman70
@gmail.com


* * * * *


Skype:
zina0108

Partner felvételkor kérem jelezze, hogy apartman foglalás ügyben keres!


* * * * *

Útvonal ajánlatok Trebinjébe


Útvonal ajánlat 1.

M6 autópálya végéig - Eszék / Osijek, Horvátország / - Doboj - Sarajevo - Mostar - Stolac - Ljubinje - Trebinje


Ez az útvonal a legkevésbé kanyargós, az útburkolat minősége kiváló! Saját tapasztalatból elmondható, hogy a Budapest - Trebinje távolság kb. 10-11 óra alatt megjárható.
.
.

Útvonal 2.
M6 autópálya végéig - Barcs / határátkelő / - Daruvár / Horvátország / - Gradiska - Banja Luka - Jajce - Prozor - Jablanica - Mostar - Stolac - Ljubinje - Trebinje


Ez az útvonal már kanyargósabb területen halad, lassabb a haladás mint az 1. útvonalnál, viszont a táj mindenért kárpótol minket! Ezen az úton is Budapest - Trebinje 11 óra alatt járható, a kanyarokban van csak a különbség.
.
.

Útvonal 3.
M7 autópálya -határtátkelő Letenyénél - autópálya Zagreb irányába - majd folytatjuk az útunkat Zadar irányába, majd Dubrovnik felé - az autópálya végén / ez jelenleg Ploce, de hónapról- hónapra változik / Dubrovnik felé. Dubrovnikot elhagyva 4 km után, balra elfordulunk Ivanjica irányába / sajnos a horvát oldalon nincs kitáblázva sem a BIH, sem Trebinje !! sem más nagyváros! pedig erre megy egy nemzetközi tranzit út... /, tehát elkanyarodunk balra és Trebinje 24 km!
.
.

GPS:
A GPS-sel érkezőknek egy jó tanács: a kiválasztott útvonal alapján FELTÉTLENÜL írjuk be a megadott város neveket! Illetve jobb ha a GPS-ben a "jármű" kiválasztásánál "busz"-ként jelöljük magunkat! Bosznia-Hercegovinában az úthálózat általában nagyon jó minőségű, de sok esetben hallható, hogy a GPS elviszi az utasokat, akár kis hegyi utakra is.


Trebinje GPS koordinátái : északi szélesség 42° 42' 33"
Keleti hosszúság 18° 20' 55"
.
.

Térképhez klikk a képre

Beutazással kapcsolatos információk:

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal / kártyás /, illetve érvényes útlevéllel utazhatnak be Bosznia és Hercegovinába. Érvényes zöld kártya / autó kötelező biztosítását igazoló irat, melyet külön kérésre küld meg a biztosító / nem szükséges Bosznia és Hercegovinába, de MIVEL átutaznak Horvátországon ezért KI KELL kérni azt. Magyar állampolgárok vízum nélkül 90 napot tartózkodhatnak az országban, de a határon mivel kérdezhetik, hogy ki hol tartózkodott, ezért a szükséges bejentéseket mi elvégezzük.
Az útak minősége jó, jól karbantartott. A rendőri jelenlét "erős" az utakon, a sebességkorlátozásokat érdemes betartani! Ha mégis megállítana bennünket a rend éber őre, akkor ez általában az iratok megtekintésében ki is merül. Ha valami szabálytalanságot követtünk volna el, akkor elnézővé lehet őket tenni egy kis odacsúsztatott euróval / 10-20 /, de itt természtesen nem extrém kihágásra, gyorshajtásra gondoltam!

.
.

Valuta

Bosznia és Hercegovinának a hivatalos valutája a Konvertibilis Márka / KM /. Mivel ezt a valutát nem jegyzik a magyar bankok, nincs listán sem a Forint sem a KM, ezért Euro-t ajánlatos váltani! Az Euro és a KM kb. 1 : 2. Általában mindenhol lehet fizetni Euroval is, de nagyon jól ellátott a térség bankomatokkal, illetve bankokkal! De mivel nincs a Forint listán, ezért azt hiába is próbálnánk beváltani, így otthon Magyarországon kell gondoskodni az Euro beváltásáról.

Vásárlás

Összeségében elmondható, hogy ugyanolyan kényelmi rendszerekkel fel vannak szerelve a nagyobb bevásárló helyek, mint itthon. Üzletekben, áruházakban tudunk fizetni kártyával, illetve KM-mel vagy Euroval / az Euros fizetést azért a vásárlás előtt meg kell kérdezni /. Nagyon kedvesek, ha Euroval fizetünk akkor is az árfolyamon számítják a váltást, és általában euroval is adnak vissza! De hamégis azt a választ kapnánk, hogy nem lehet Euroval fizetni, akkor bankot bárhol könnyen találunk és tudunk váltani vagy bankomatból kivenni KM-et.

.
.

Élet a Balkánon


Bosznia és Hercegovinában 1995 decemberében ért véget a délszláv háború. Az ország sok pontján, az épületeken felfedezhetők még a háború nyomai. Az átélt szörnyűségek ellenére az emberek nagyon barátságosak, kedvesek az idelátogatókkal szemben! Sőt, ismerőseim tapasztalata szerint nem csak kedvesek és segítőkészek, hanem becsületesek is! Az ősszel történt, hogy egy fiú pecázni szeretett volna. Bement egy horgász cikkeket árusító boltba, hogy vásároljon magának valami hétvégi pecázásra alkalmas felszerelést. Mire az eladó úriember közölte vele, hogy most az időjárás nem alkalmas a pecázásra / bora volt éppen /. Mert nagyon fúj a szél és ilyenkor nem "jönnek" a halak. Megkérdezte, hogy meddig tartózkodik itt, mire a fiú mondta, hogy még 2 napot. Na addig még marad a szél, mondta az úr, de ha legközelebb jön, akkor már biztosan hosszabb időtartamra jön és akkor Ő, a tulaj még meg is mutaja neki, hogy hol tud igazán jól pecázni, hol tud szép nagy halat fogni! Természetes, hogy ezután a fiú vissza is akar térni Trebinjébe...! Mindenhol ez a kedvesség tapasztalható!

Számunkra más dimenzióban vannak az emberek. Édesapámnak, amikor én ezt mondogattam, kicsit fenntartással kezelte ezt a dolgot. De amikor eljött, Ő is megtapasztalta, átéte ezt a más dimenziót és visszavágyik oda! Nincs rohanás, nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnik minden. Ráérnek beszélgetni, kávézni, kapcsolatokat fenntartani! A kávézás az a mindennapi életnek olyan része, szerves része, ami szerintem meghatározó ismertetője a balkáni embereknek. A kávézás program, szertartás egyben. El kell menni egy kávézóba és beülni a trebinjei emberek közé és átélni ezt az érzést! Üljünk le az Óváros egy megkapó teraszán és próbáljuk meg elfeledni az otthoni rohanó tempót, adjuk át magunkat az édes semmittevésnek! Csendben figyeljük a utcán sétálókat, figyeljük, hogy mi történk. A kávázókban mindenki arccal az utcafront felé ül ki / ez nekem még most is kicsit vicces, olyan mintha moziban ülnének... /. És valóban mozi van! Csak az utcán. élő film. Meg lehet csodálni a lányokat, szóba lehet elegyedni a rég nem látott barátokkal, rokonokkal, sógorral, komával. Ha hosszabban akarnak beszélgetni, akkor természetesen meghívják egy kávéra és jön a következő rég nem látott ismerős és így tovább...
Változatlanul együtt élnek a pravoszlávok, a muszlimok, a szerbek és horvátok. A háború következtében természetesen volt bizonyos "elvándorlás", vannak települések ahol több muszlim él most és kevesebb pravoszláv, vagy fordítva, mint a háború előtt. A muszlimok is szerb nemzetiségűek, csak a vallásuk muszlim, ugyanis a Balkánon 500 évig tartozkodott a török. Nekem még most is furcsa, amikor találkozom valakivel, szőke, kék szemű és kiderül hogy muszlim. Mert az én képzeletemben sötét hajú, parázsló tekintetű sztereotipia van.

.
.

Biztonságról

Bosznia-Hercegovináról összességében elmondható a jó közbiztonság. A turisták bátran sétálhatnak az utcákon, éjjel és nappal egyaránt. Az értékekre természetesen itt is, mint mindenhol figyelni kell, különösen a nagyobb városokban.
Egy dologra azonban ügyelni kell, nem szabad elfelejtenünk, hogy itt nem túl régen háború volt!
A városokban természetesen megtörtént az aknamentesítés, viszont a szabadon lévő területeken ez még napjainkban is folyik. Ahol ismeretes, hogy az adott területen akna van, ott le van szalaggal kerítve vagy táblával jelzik az út mentén, hogy ez a terület bizony veszélyes lehet / földek, út melletti területeken /. Megtörténik, hogy amikor aknamentesítés folyik és dolgoznak a tűzszerészek, rövid időre lezárják az utat a forgalom elöl. Sajnos az aknák nagy része ismeretlen helyen van, ezért barangolásaink során az útról NE térjünk le, továbbá mielőtt nekiindulnánk kirándulni, erdőbe, mezőre konzultáljunk helyiekkel vagy fogadjunk kísérőt magunk mellé!

.
.Az oldalon közzétett fotók saját készítésűek és képszerkesztővel nem manipuláltak.
A fotók bárminemű másolásuk, terjszesztésük KIZÁRÓLAG a weboldal tulajdonosának beleegyezésével lehetséges.
MINDEN JOG FENTTARTVA!Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe